Hvad kan jeg bruge en kompressorpedal til?

Kompressor Pedalen

Mange guitarister er usikre på hvad en kompressorpedal egentlig gør ved deres lyd.

Hvad er kompression?

Selvom kompression kan bruges som en tydelig effekt, er det oftere at den bliver brugt mere diskret og ubemærket. Grunden til at mange holder sig tilbage for at bruge kompression er at det ikke altid er helt indlysende hvad effekten helt præcist gør.

Den enkleste forklaring på hvad kompression gør ved din lyd er at den er en automatisk volumenkontrol, som skruer ned for lyden når den overstiger en forudbestemt tærskel og dæmper voldsomme signaler betragteligt.

Grundlæggende gør den svage signaler kraftigere og høje signaler lavere. På den måde begrænser den, den dynamiske spændvidde i lyden og leverer et mere konstant lydniveau.

Hvad gør de forskellige indstillinger?

Der er som regel en indstilling der regulerer det samlede lydniveau, en level/volume knap. En sustain/sensitivity/gain reduktion som bestemmer hvor meget kompression der skal bruges. Udover det er der meget ofte en “attack” knap som bestemmer hvor hurtigt kompressionen skal sætte ind, hvorved at man kan have indflydelse på hvor meget dynamik der umiddelbart er i signalet.

Behøver jeg at komprimere hele mit signal?

Der findes en teknik der kaldes parellel kompression, hvor en del af lyden bliver mixet med ukomprimeret lyd. Det tillader dig at bevare en del af dynamikken i det originale signal og samtidig få fordelene ved kompression.

En anden teknik er multiband kompression, men den ser man sjældent i pedaleffekter.

Hvad kan kompression gøre for min guitarlyd?

Det kan udjævne din lyd, gøre den kraftigere og samle den ved at udjævne forskellene mellem enkelte toneanslag og når du spiller en akkord. Hvis du ikke er særlig konsekvent i dit anslag, kan kompression hjælpe dig og give dig en mere konstant dynamik, som fx støtter dig når du spiller akkorder, eller måske supertight, rytmisk funk.

Ligeledes i country fingeranslag, hvor der er en masse toner spillet i hurtig rækkefølge, med masser af hammer-ons og pull-offs, kan en kompressor sikre at de bliver vægtet ens. I samme genre kan en kompressor give dig lidt “snap” i lyden, hvis du justerer attacket.

Et andet aspekt af kompression, for nogen det vigtigste, er at det kan give din lyd sustain og det kan gøre det samtidig med at det vedligeholder en ren lyd, i stedet for at bruge distortion. Når din tone fader ud, opretholder kompressoren lyden længere end ellers. Så for slideguitarister og andre der har brug for en ren tone der ringer er kompression en oplagt mulighed. Det betyder ikke at kompression ikke kan bruges i forhold til en forvrænget lyd. En kompressor virker fint sammen med overdrive og kan bruges som en booster i forhold til din forstærker.

Tag en snak med os om kompression hvis der er noget du er i tvivl om, vi har masser af erfaring på området.