Stratocaster Vibrator Arm

Nogen elsker den, andre hader den, til det punkt hvor de simpelthen blokerer dens funktion med et stykke træ eller lign. Den blev designet af Leo Fender og sås første gang på stratocasteren i 1954. Den er ikke det første vibratorsystem til en elektriske guitar. Bigsby vibratoren kom tidligere i slutningen af 40’erne og var ofte brugt i uændret form på Gretsch, Gibson og Rickenbacker guitarer.

Bigsby vibratoren er ikke så fleksibel som Leo Fenders vibratorarm, men har en meget diskret genkendelig “langsom” vibrato. Leo Fenders vibrator arm blev til at begynde med kendt som en tremoloarm, hvilket er en forkert beskrivelse, da den som vi har erkendt i dansk sprogbrug ikke producerer en tremolo effekt, men tværtimod en vibrato effekt. Den kan også bruges fx. til “divebombing” især brugt i firserne, meget flittigt brugt af Edward Van Halen fra det legendariske band Van Halen. Jeff Beck bruger den meget i forbindelse med melodiske toneskift, pitch shift både op og ned. Leo Fenders vibratorsystem kan justeres fuldstændig efter en egne præferencer.

Man kan som sagt blokere det fuldstændigt, bruge det “floating”, så man kan pitch shifte toner op og ned, eller også kan man justere det så man kun kan gå dybere i tonehøjde. Det kan være svært at gennemskue mekanikken bagved vibratoren på en stratocaster og hver eneste justering man laver påvirker guitaren som helhed. Hvis man er ny på området er det bedst at starte med små justeringer, så man kan gennemskue hvordan instrumentet bliver påvirket.

Leo Fender originale patent tegninger.
Stratocaster Vibrator, 50’er design, 6-point, vintage